Jeśli będziemy odpowiednio chronić swój organizm, stronić od szkodliwych dla niego czynników i zwiększać wiedzę z zakresu profilaktyki zdrowotnej, zachowamy sprawność i dobre samopoczucie na długi czas. Warto dbać o siebie, póki nie jest na to za późno.
Z roku na rok zawartość niezbędnych do życia składników witamin, minerałów i aminokwasów w pokarmach maleje. Jedząc produkty, które wyglądają pięknie i zdrowo niestety nie jesteśmy w stanie zapewnić sobie odpowiedniej ilości potrzebnych składników odżywczych.
Nasza żywność w zastraszającym tempie traci składniki mineralne.
Wszystko co obecnie jemy : warzywa, owoce, mięso, zboże – nie dostarcza nam już takich wartości jak kilkanaście, kilkadziesiąt lat temu.
Powszechne stosowanie produktów przetworzonych zwiększa niebezpieczeństwo niedoborów niezbędnych do życia składników.
Dobra bogata w minerały gleba stała się rzadkim pożądanym dobrem.Badania na całym świecie dowiodły, że nasze gleby w dużym stopniu tracą minerały.
To z kolei powoduje niedobory minerałów w roślinach i tym samym spadek wartości odżywczych naszego pożywienia.
Nawet wartość odżywcza produktów rolnictwa ekologicznego nie jest taka jak byśmy sobie tego życzyli, ponieważ pochodzą one z roślin pozbawionych składników mineralnych w glebie.
W dzisiejszym świecie powinniśmy uzupełniać w organizmie braki witamin, makro- i mikroelementów, aby dodać sobie sił witalnych, rozjaśnić umysł i ochronić się przed stresem.